divendres, 2 de novembre del 2007

Pilar Prim (1906)


Pilar Prim,és una novel·la de Narcís Oller, que s'inscriu dins del corrent modernista, tot allunyant-se del realisme i el naturalisme.

L'argument de Pilar Prim, és la història d'una dona que lluita contra la moral convencional i els prejudicis que encotillen una societat burgesa i hipòcrita. El realisme de la novel.la és sobretot filosòfic i interior; per això és una novel.la molt més complexa que les anteriors. Presenta l'opressió de la dona i la seva frustració sexual i social, en un entorn masclista i moralista, hi són tractats amb valentia i rigor, seguint la línia de grans novel.les del segle XIX, com Madame Bovary, Anna Karenina o La Regenta. El nom de la protagonista ja ens dóna pistes del seu caràcter i de la lluita que ha de sostenir l'individu que vol ser lliure i , alhora, vol mantenir els vincles afectius i socials. Hi apareixen interessants elements de la lluita de classes: enfront de l'aristocràcia, romàntica i em regressió, s'imposa triomfant la burgesia materialista, poderosa econòmicament però buida, grollera i vulgar de sentiments.

Aqui deixo tambè les nomenades edicions escolar per si algú li sobra temps (to irónic) i vol llegir-lo perquè li a agradat l'argument.

Un llibre més al que m'agradaria fer una ullada per el tema tan realista que tracta, i no puc..

Que tothom passi un bon cap de setmana, el meu hallowen ha estat inovlidable!