dimarts, 27 de novembre del 2007

"La filla del mar" i "En pólvora" d'Àngel Guimerà.

Tant "La filla del mar" com "En pólvora", són dues obres que pertanyen a la segona etapa de la producció teatral del nostre dramaturg, Àngel Guimerà, etapa anomenada com "L'èxit" (1890-1900). "En pólvora" és un drama realista i "La filla del mar" un drama de plenitud, amb personatges catalans, sobre la Catalunya popular del moment, es fan descripcions de personatges i passions.

"La filla del mar"

Maria Rosa, Terra baixa i La filla del mar conformen l'etapa de plenitud d'Àngel Guimerà, possiblement el gran clàssic del teatre català. En aquest últim text (Ricard Salvat i Sergi Belbel el van dirigir el 1971 i 1992, respectivament) l'autor proposa una tragèdia amb aires de melodrama d'embolica que fa fort.

"La filla del mar" es publicà a l'any 1900.

L'argument tracta sobre un triangle amorós al centre de la història: una noia, l'Àgata (Helena Fortuny), pobra, que va arribar al poble costaner després d'un naufragi i que no té papers, i la Mariona (Marta Marco), una veïna, es disputen l'amor de Pere Màrtir (Joan Carreras), el seductor del poble. Guimerà enfronta també la crueltat dels habitants de la petita població als sentiments cristians, i omple l'escenari de passions desfermades, de crits, de llamps i de trons.

I per destacar alguna coseta interessant, diré que:
En el personatge de l'Àgata es mouen sentiments romàntics i situacions realistes i l'autor fa de la seva història un xoc d'interessos. Però porta la situació als extrems i arriba directament al cor de l'espectador.

Gonzalo Pérez de Olaguer
El Periódico de Catalunya
23/04/2002


"En pólvora"

L'obra "En pólvora" es publicà al 1890.

L'argument va sobre un personatge, en Marcó, anomenat «en Pólvora» pels seus cops de geni, ha hagut de fugir a França per haver mort un home, deixant enrere la feina a la fàbrica tèxtil, els amics i un amor, la Taneta, ara pretesa per en Francesc, l’encarregat de la fàbrica. En Marcó haurà de desafiar les autoritats i tornar al poble per recuperar la Taneta. Així es desencadena un conflicte entre el poder i els treballadors, que s’entrellaça amb el triangle amorós format per la Taneta, en Francesc i en Pólvora.L’entorn on se situa l’obra, una fàbrica tèxtil de finals del segle XIX, fa que En Pòlvora, pugui ser vista també com un homenatge a tota una societat i una cultura que es va establir al voltant de la revolució industrial que, en particular a Catalunya, va ser decisiva per a la nostra història. Una obra intensa i apassionada, com totes les de Guimerà, que connecta directament amb la memòria de tot un poble.

Bibliografía:

He extret aquesta informació de:

-Llibres
·Terra Baixa. Àngel Guimerà. Editorial: Clàssics literaris. Col.lecció didàctica. - Per a la Introducció.

-Webs
·http://www.teatrebcn.com/critiques/critiques2.asp?id=280 - "La filla del mar"
·http://quiron.wordpress.com/2007/01/19/en-polvora-angel-guimera/ - "En pólvora"