dimarts, 23 d’octubre del 2007

Gustave Flaubert


Gustave Flaubert, va nèixer a Ruán, Alta Normandía,França, el 12 de decembre de 1821, i va morir a Croisset,Baixa Normandía,França el 8 de maig 1880.

El 15 de maig va ingresar a l'escola Real de Ruán1832.Siguió els seus estudis fins a l'institut sense massa enfási.mayo de 1832 ingresó en el Colegio Real de Ruán, cursando octavo curso. Vers això,va iniciar la literatura als 11 anys. Durante l'estiu de 1836 va conèixer a Élisa Schlésinger en Trouville. Aquesta trobada el va marcar força i es va veure reflectida posteriorment en la seva obra La educación sentimental.
Licenciat en 1839, en agost de 1840 va superar l'exàmen de baccalauréat (selectivitat). En la seva jovenessa Flaubert estava ple de vigor a pesar de la seva timidessa, aparentment no tenía cap ambició. Va conèixer a Víctor Hugo amb el qual viatja posteriorment.
DeTornada a París va perdre el temps somiant despert, vivint de les rentes del seu patrimoni.En juny de 1844 Va decidir marxar al camp, ja que repugnava la ciutat, deixà els estudis de Dret, i abandonà paris, tornant a Croisset, a prop de Ruán on va viure amb la seva mare; va ser el seu hogar fins al final dels seus dies.Aquí va començar els seus primers treballs literaris (Noticies - primera versió de La "educación sentimental").
En París va asistir a la Revolució de 1848, que va observar amb una mirada molt critica (com en La "educación sentimental"). Durant el Segon Imperi va frecuentar els salons parisinos més influients i es va relacionar amb George Sand.
Entre el 24 de maig de 1848 y el 12 de septembre de 1849, va escriure la primera versió de "La tentación de San Antonio".En aquesta época el seu millor amic va ser Máxime du Camp, amb el que va recorre la regió de Bretanya. En aquest viatge l'imaginació de Flaubert va tenir una gran impresió, des llavors i només en ocasions visitas a París no va tornar abandonar Croisset.De retorn, en 1851 va començar a escriure Madame Bovary. Anteriorment havía escrit la novela "La tentación de San Antonio", pero no va quedar content amb el resultat. Va necessitar 56 mesos per esciure-la va ser publicada per primer cop en format de folletín de la Revue de París en 1857.
Van a acusar d'atemptar contre la moral.
Durant la guerra de 1870, soldats prusians van ocupar casa seva. Flaubert va començar a patir malalties nervioses. La mort o l'incomprensió el van allunyar de les seves amistats. Aquell any va rebre un desenganys a causa del fracas de la seva obra el teatre "El candidato". En 1877 Flaubert va publicar l'editorial Charpentier Tres contes,(«Un corazón noble», «La leyenda de San Juan el Hospitalario» y «Herodías»)
Flaubert va envellir rapidament a partir de 1870, i semblava un avi quan va morir a l'edad de 58 anyos.
Va morir a causa d'una hemorragia cerebral en Croisset, va ser enterrat en el panteón de familiar del cementirri de Ruán.
En 1890 es va inagurar en el museu de Ruán un bell monument de Chapu dedicat a la memória de Flaubert.

Ocupa una posició clau en la literatura del segle XIX. En l'actualitat es considerat com un dels majors novelistes del seu segle. destacan les seves obres "Madame Bovary" i "La educación sentimental" . Flaubert
es sitúa entre la generació romántica (Stendhal) i la generació realista i naturalista (Zola, Maupassant. La seva mirada irónica i pesismista sobre l'humanitat el converteix en un gran moralista.
(OBRES)
Madame Bovary (1857)
Salambó (1862)
La educación sentimental (1869)
La tentación de San Antonio (1874)
Tres cuentos (1877)
Bouvard y Pécuchet (inacabada).

FRAGMENT (La tentación de San Antonio)

" Apaga, la oscuridad se hace profunda. Y de pronto pasan por el aire, primero un charco de agua, luego una prostituta, después la esquina de un templo, la cara de un soldado, un carro con dos caballos blancos que se encabritan. Estas imágenes van llegando bruscamente, a sacudidas, destacándose en la noche como si fueran pinturas de color escarlata sobre madera de ébano. Su movimiento se acelera. Desfilan de manera vertiginosa. Otras veces se detienen y van empalideciendo gradualmente, terminando por diluirse. O bien se echan a volar e inmediatamente llegan otras.Antonio cierra los ojos.Las imágenes se multiplican, lo rodean, lo asedian. Un indecible espanto lo sobrecoge. Ya no siente nada, sólo una contracción que le quema el epigastrio. Pese al estrépito que hay dentro de su cabeza, percibe un enorme silencio que lo separa del mundo. Trata de hablar. ¡Imposible! Es como si todo su ser se disolviera y, sin poder aguantar más, Antonio cae sobre la estera. "
El Poder de la Palabra (http://www.epdlp.com/ )
Aqui deixo més links per si voleu agafar un altre fragment: -


Textos: