diumenge, 6 d’abril del 2008

Per què llegir els clàssics

"La lectura d’un clàssic ens ha de donar alguna sorpresa, en relació a la imatge que tenim. Per aquesta raó mai recomanarem prou la lectura directa del textos originals evitant el màxim possible la bibliografia crítica, els comentaris, les interpretacions. L’escola i la universitat haurien de servir per fer entendre que cap llibre que parla d’un altre llibre diu més coses que aquell llibre mateix; en canvi, fan de tot per fer creure el contrari. Hi ha una inversió de valors molt difosa per la qual la introducció, l’aparell crític, la bibliografia s’utilitzen com una cortina de fum per amagar allò que el text ha de dir i que només pot dir si se’l deixa parlar sense intermediaris que pretenguin saber més que ell."
Italo Calvino, Per què llegir els clàssics
Per això, estimats cronistes, és tan important llegir el llibre, molt més que les explicacions que jo us en pugui donar perquè en el llibre hi és tot i, sense ell, res del que se'n diu, té sentit.

1 comentari:

Bernat Vilaró Sabaté ha dit...

De fet, sempre podem dir que "El llibre en si va abans", i l'explicació, l'estudi, la interpretació, a més de ser personal i variar segons cadascú, va després, sent d'aquesta manera secundari.