dissabte, 19 d’abril del 2008

Què opina Ferran Planes de K.L.Reich?

La crítica de l'autor és sobre Ferran Planes.

Aquest autor en diversos artícles d'opinió o conferències ens a parlat sobre J.Amat-Pinella com un personatge ple de valor i amb un molt bo perfil a l'hora d'escriure una figura novel·lística o representar una transformació, que segons Ferran Planes és el que J.Amat-Pinella a fet en aquesta novel·la K.L Reich.
Ferran Planes ens ha mostrat a les seves publicacions sobre J.Amat-Pinella frases com "té un mèrit artístic i humà assolible per a poca gent", això ho fa, recolzant-se en el fet que J.Amat Pinella a transformat la seva experiència humana tràgica, en una novel·la, on ni tan sols les seves sensacions són les protagonistes, molt més dificil de portar a terme quan l'experiència humana sobre aquest fet és una de les més tràgiques.
Un altre punt sobre el que Ferran Planes parla, és sobre com J. Amat-Pinella en comptes de representar aquests fets en una novel·la per mostrar els seus pensaments, sensacions i interessos, mostra una novel·la on parla de les sensacions que es podíen trobar en el camp, l'instint de subsistència, les raçes.. tractades sempre diferents segons fossin considerades en un esglaó o altre.. En definitiva que Ferran Planes otorga aquest escritor un món de crítiques positives per el valor que mostra aquest autor i la força que demostra al publicar tan tràgica i inimaginable, si no hagues existit, tragèdia.

Una de les coses que més m'agradat sobre aquest autor -Ferran Planes- és la passió que hi posa en cadascun dels articles o conferències en les quals parla de J.Amat-Pinella.
La seva manera d'expressar-se acompanyada de paraules subjectives fa que el lector estigui subeditat a l'opinió del escritor, a l'hora que "t'obliga" a reflexionar sobre aquesta.
A més penso que totes les raons que Ferran Planes dòna als seus articles són verificables, una de les més clares, és quan Ferran Planes parla sobre el mèrit artístic de Joan Amat Pinella; Qualsevol artísta hauría plasmat una novel·la plena de subjectivitats i ell en canvi, només a volgut mostrar l'esperiència, sense donar-li massa subjectivitat, de manera que si no conèixes la seva vivència, passa com si ell no haguès trepitjat mai aquell terra. Això està molt ben aconseguit amb el narrador omniscient selectiu que J.Amat utilitza a la seva obra K.L.Reich)

Artícles o fragments de conferències:

"K.L.Reich és una novel·la basada en personatges i en fets certs. Amat-Piniella no fa una narració, una crònica del camp, sinó que la transfigura, la sublima, per a convertir-la en novel·la, la qual cosa és un fet més de la seva finesa humana i de la seva agudesa literària. Perquè fer una crònica -per a un que hagi viscut una cosa- és molt fàcil, està a l'abast de tothom. Però sublimar i transfigurar una aventura dramàtica i tràgica com aquella per a fer-ne una novel·la -que sembli que ell parli com si ell no hi fos, com si parlessin d'altres-, això té un mèrit artístic i humà assolible per a poca gent".


"Reich es un prodigio de serenidad para describir comedidamente aquella horrible experiencia. Maneja allí personajes reales y hechos ciertos, pero los trata con fino aire novelístico, mitigados hasta casi la exageración, sin aspaviento alguno, como si él hubiese estado al margen cuando en la realidad es su personaje central, casi invisible". (1974)

Podeu trobar més a : www.guiamanresa.com/amat