dissabte, 15 de desembre del 2007

Prudenci Bertrana (Tordera, 1867 - Barcelona, 1941).
Pertanyent a una família de propietaris rurals, d'ideologia conservadora, que hagué d'amagar-se per les comarques de Girona en esclatar la Tercera Guerra Carlina.
En acabar la guerra s'instal·là a Girona, on estudià el batxillerat, tot fent llargues estades d'estiu al mas del seu pare, on s'esplaia amb la vida del camp, la cacera i la contemplació de la natura, elements recurrents en la seva obra narrativa posterior. El 1885 es traslladarà a Barcelona per cursar estudis d'enginyeria, que abandonarà per matricular-se a la Llotja, amb el propòsit d'esdevenir pintor.
El 1890 tornà a Girona i contragué matrimoni amb Neus Salazar.
No aconseguint l'èxit que esperava en la pintura, tempta la literatura i, alhora, ingressa en les files del catalanisme progressista. Dirigeix el diari "Ciudadanía". El 1906 publica Josafat, que provoca un escàndol considerable pel seu contingut eròtic i sacríleg. Posteriorment publicarà Nàufrags (1907) i els reculls de contes, Crisàlides (1907) i Proses bàrbares (1911). El 1912 abandona Girona, asfixiat pel provincianisme i per les penúries econòmiques. Col·labora a "L'Esquella de la Torratxa" i a "La Campana de Gràcia". L'arribada del Noucentisme significa el seu arraconament com a escriptor, per la seva adscripció al Modernisme, i no tornà a publicar fins que la influència noucentista caducà; així l'any 1925 publica Jo! Memòries d'un metge filòsof, i més tard, la trilogia Entre la terra i els núvols, que té com a base argumental la seva pròpia biografia, composta per L'hereu (1931), El vagabund (1933) i L'impenitent (1948), publicada pòstumament.


La biografia la podem trobar a http://www.xtec.net/ És molt simple i reduïda aixi que no he tret res, són dades bàsiques les que dona. Al dir obra literària, et refereixes a un llibre no? Esque m'ha agradat molt llegir que publicà Josafat, i que pel seu contingut erótic, va provocar un escàndol, llavors m'han vingut ganes de saber.
Si no és aixi, i m'he equivocat, enviam un e-mail, i et comento una de les seves pintures també que estic practicament segura que algun escàndol haurien fet, encara que no haguessin tingut força d'exit en lèpoca.


Josafat (1906)
He llegit que és una obre literària que comença amb l'assesinat d'una prostituta,amb la qual mantenia relacions des de fa mesos.
Aquesta, és una história que més que amor, representa sexe.
Està dividit en tres capitols, i cadascun dels tres en tres més. Té tres d'introducció, tres de nus i tres de desenllaç.
He llegit que està basat o a agafat l'idea del Jeperut de Notre Dame.
Està composta per un detallisme descriptiu, una adjectivació abundant i precisa, més abundant pel que fa a color i textura. (Pel fet d'haver sigut pintor també)
L’ús d’augmentatius i de despectius afegeix connotacions grosseres als respectius substantius.
Hi ha abundants personificacions i comparances en el seu llenguatge.
El to és agressiu, dur i feréstec.
Si voleu més informació d'aquesta obra modernista, visiteu la pàgina http://www.uoc.edu/
Una altra obra com pilar prim que m'apunto per llegir quan tingui temps.