dimarts, 18 de desembre del 2007

Adrià Gual



Adrià Gual i Queralt va néixer el 1872 a Barcelona i va morir el 1943.

Va ser dramaturg i empresari teatral. És un dels autors més innovadors del teatre català de final del segle XIX i principi del XX. Com a director de teatre i de cinema sintetitza les diverses arts amb la voluntat d'aconseguir l'espectacle total.
Impulsà i dirigí l'Escola Catalana d'Art Dramàtic. També destacà en la pintura i en ser pioner del cinema.

Va fundar el Teatre Íntim (1898-1927) amb l'objectiu de modernitzar el teatre català i va ser el director artístic de la productora Barcinógrafo l'any 1913.

Com a plàstic, Adrià Gual se centrà en un estil modernista típicament esteticista. Finalment dedicà el seu esforç a l'escenografia d'obres muntades per ell mateix.

De les seves obres teatrals cal destacar-ne Misteri de dolor, Donzell qui cerca muller, L'Emigrant, Nocturn, Lluna de neu i Silenci.

A Silenci, entre campanes que toquen a morts i llums tènues, Ramon descobreix en unes cartes antigues que la seva dona morta, Maria, tenia un altre amor. L'amic juvenil de Ramon i Maria, mossèn Oriol, el consola amb la prèdica del goig del sofriment.

A Misteri de dolor, Mariagna, casada amb Silvestre, el seu segon marit, s'ha compromès a lliurar Mariagneta, la filla del primer matrimoni, al jove Labast. La descoberta de l'enamorament de Silvestre i Mariagneta porta Mariagna al suïcidi.

A Lluna de neu hi ha un diàleg entre un rei jove i la seva esposa durant la nit de noces, diàleg envoltat de terror. Els dos amants tenen por de dir-se la veritat i confessar la seva malaltia; ambdós són tísics. La tensió disminueix amb el seu reconeixement i la seva sinceritat que els portarà a un amor sense obstacles.
___________

A la imatge, una caricatura d'Adrià Gual amb al·lusions al decadentisme de Silenci.