dimarts, 8 de gener del 2008

Sant Lluc 22, 54-62 (Nou Testament)

Negacions de Pere.— 54 2448 "El van agafar, doncs, se l'endugueren i l'introduïren a la casa del gran sacerdot. Pere el seguia de lluny. 55 Van encendre foc al mig del pati, s'hi assegueren al voltant, i Pere es va asseure entre ells. 56 En veure'l una criada assegut a la vora del foc, i després d'haver-se'l mirat bé, exclamà: «Aquest també hi era, amb ell». 57 Però ell ho negà: «No el conec, dona». 58 Poc temps després, un altre, veient-lo, digué: «Tu també ets d'ells». Però Pere respongué: «No en sóc, home». 59 I, passat cosa d'una hora, un altre va insistir: «Ben cert, aquest també hi era, amb ell, perquè és galileu». 60 Però Pere va replicar: «Home, no sé pas què vols dir». A l'instant, encara ell parlava, va cantar un gall. 61 El Senyor, girant-se, es va mirar Pere, i Pere es recordà de les paraules del Senyor, de com li havia dit: «Abans que canti el gall avui, em negaràs tres vegades». 62 I sortí a fora i plorà amargament."

Aquest fragment de la Bíblia tracta, com podem veure, sobre en Pere ("pedra" en llatí), el deixeble preferit de Jesús, qui sembla que fins i tot declarà a Pere que ell seria el seu successor. Tot i això, Jesús, en el famós Últim Sopar, va avisar a Pere que abans que el Gall cantés fins a tres vegades, el mateix Pere li hauria fet ja fins a tres negacions -com veiem al vers 61-. Tot seguit, i després que Pere negués aquesta evidència, el seguir de Jesús nega l'empresonament del seu Senyor. Després d'això, arriba la polèmica; Pere, volent salvar la pell, decideix negar la seva relació amb Jesús. Aleshores, Pere, conscient del suposat pecat, veu que Jesús tenia raó en advertir-lo, d'aquí la seva angoixa i la seva reacció. Queda justificat doncs, el fet que Pere sorti a fora de la casa del gran sacerdot per plorar i treure la seva amargor i el seu desconsol.

D'alguna manera, sovint ens hem trobat en una situació així. Segur que alguna vegada hem dit que "no el conec", o bé "no he fet això", o "no ho he vist", simplement per encobrir-nos a nosaltres mateixos, encara que de retruc quedi algun company o companya perjudicat i, com li passà a Jesús, "condemnat".

Com serien els judicis actuals si cadascú digués la veritat? Segurament molta gent empresonada estaria en llibertat, i molta gent que corre pels carrers, dormiria tancat.