dilluns, 7 de gener del 2008

"Princeses", de Fernando León de Aranoa

Aquesta pel·lícula, dirigida per Fernando León -qui també n'ha fet el guió- s'estrenà el 2005 i està produïda a Espanya i a Mèxic. Algunes actrius i actors que apareixen al film són Candela Peña, Micaela Nevárez, Llum Barrera, Flora Àlvarez i Carlos Bardem. La banda sonora és de Manu Chao i la pel·lícula dura 113 minuts.
La història se centra en un barri de Madrid i explica les vivències de dues dones, dues prostitutes. Una d'elles, de quasi trenta anys, es diu Caye, d'un atractiu discutible. Zulema, una noia desterrada, dolça i obscura, viu a diari l'exili forçós de la desesperació. Quan es coneixen Zulema i Caye es troben en una situació enfrontada: sóm moltes les dones que veuen amb recel l'arribada d'immigrants -com Zulema- a la prostitució. Caye i Zulema no trigaran pas en comprendre que, encara que a certa distància, les dues caminen per la mateixa corda fluixa. De la seva complicitat neix aquesta història.
De tot el film en puc destacar força fragments literaris; en un d'ells Zulema i Caye, les dues protagonistes de "Princeses", caminen per una carretera seguint dos clients. Aleshores, Caye, una mica decepcionada pel seu ofici, diu a Zulema:
- Tan sols som un parell de putes...
Davant d'això, Zulema, sense pensar-s'ho, contesta:
- Avui no som putes, som princeses.
Davant d'aquest fet, podem treure força conclusions. Davant l'angoixa de Caye, Zulema "tira del carro" per animar la seva companya, fent-la adonar que la prostitució no ha de ser un ofici mal valorat. D'aquí podem treure'n una experiència universal: totes i tots alguna vegada ens hem sentit oprimits, desconsiderats o poc valorats ja sigui en quelcom que hem fet, alguna feina, algun favor, etcètera. Caldria, sempre, mirar les coses amb més optimisme, ja que, segurament, sempre hi haurà qui sabrà valorar allò que has fet.
"Princeses" ha guanyat 3 Premis Goya el 2006, a Millor actriu (Candela Peña), Millor actriu revelació (Micaela Nevárez) i Millor cançó original ("Me llaman Caye" de Manu Chao).
Podeu trobar aquesta cançó al web següent: