divendres, 7 de març del 2008

L'òpera dels Tres Rals de Bertolt Brecht


El 1998 se celebrà el centenari del naixement del dramaturg i poeta alemany Bertolt Brecht, recordat a Menorca (Països Catalans) gràcies sobretot a l’estrena que el 1994 les companyies Grup Groc i La Clota van fer de L’Òpera de tres rals. Brecht va escriure aquesta obra a Berlín el 1928 (República de Weimar), cinc anys abans de l’arribada al poder dels nacionalsocialistes, fet que provocà el seu exili.
El protagonista de l’obra, Mackie Messer, és força conegut a causa de la famosa cançó musicada, com totes les de L’Òpera, per Kurt Weil, provocant que fins i tot es coneix el personatge de Messer, un lladre, sense conèixer prèviament l'obra d'on va sorgir ni l'autor que se l'inventà. Aquest criminal heroi londinenc no estava fitxat per la Policia, ja que el seu cap superior, Brown, era el seu millor amic des que havien coincidit a l'exèrcit.
Les circumstàncies havien fet que tots dos tinguessin èxit, tot i que en camps totalment oposats.
El juny de 1963 L’Òpera dels Tres Rals va adquirir a Barcelona -sobretot- un valor simbòlic afegit quan, a punt de ser estrenada després d’haver superat tots els permisos, i justament mitja hora abans de la representació, va ser sobtadament prohibida per Manuel Fraga Iribarne, aleshores ministre d’Informació i Turisme (i actual senador del PP en representació de Galícia). El general Franco es trobava en aquells moments a la ciutat i l’explicació que en va donar Franco es va resumir en dues paraules: “por respeto”, ("per respecte"). L’obra va poder ser finalment estrenada al Palau de la Música el 12 de novembre del mateix any.

Joan Oliver va traduir aquesta obra de Brecht l’any 1963 juntament amb Feliu Formosa.

Font: "Diari Menorca" 4-09-1998