dilluns, 1 d’octubre del 2007

La faula original:
La tortuga i l’àguila
Un cop una tortuga va dir a les aus de ploma que, si algun ocell la volia enlairar i tornar-la a terra, tot seguit els mostraria unes conquilles*de les arenes del mar Roig que eren molt valuoses a causa de la seva perla llustrosa. Era ben enutjós*per a ella que, tot i ser tan treballadora, per mor de la lentitud de les seves passes no pogués progressar gens ni fer res de profit en tot el dia. Finalment, quan va haver atipat una àguila amb falses promeses, la seva llengua fal·laç*va topar amb una lleialtat que li era parella. Vet aquí que mentre s'enlairava amb les ales que tan malintencionadament havia comprat, la molt infeliç va morir en les urpes despietades de l'ocell. I aleshores, des d'allà dalt, estant ja a les acaballes, deixà anar pels aires el lament que aquesta hagués estat la recompensa als seus afanys.
Perquè amb aquesta lliçó, adreçada a la detestable peresa, va demostrar que els grans propòsits no es poden assolir sense un treball esforçat.
Per tant, tot aquell que s'envaneix*,enaltit*per un honor sobrevingut, rep el càstig merescut pel
seu excés d'ambició.
Vocabulari:
Fal·laç*:Que enganya amb falses aparences.
Enutjós*:Molèstia, vexació.
Conquilles*:Closca calcària d'un mol·lusc.
Envanir*: causar o infondre vanitat*.
Vanitat*:Orgull inspirat per un alt concepte de les pròpies qualitats o els propis mèrits, acompanyat d'un desig excessiu d'ésser notat i lloat de les gents.
Enaltir*: Posar alt el mèrit d'algú o d'alguna cosa.


La meva manera d'entendre:
La tortuga i l'àguila
Una tortuga, va demanar a una de les aus, si podia enlairar i tornar-la a l'altre banda de la costa , per aquest favor ,li ensenyaria on estaven les conquilles del mar Roig.
Tot i que era molt treballadora , li resulatava molt enutjós , ja que era molt lenta i no aprofitaria el dia.
Quan l'au l'enlairà , és perquè la tortuga li va insistir amb les seves promeses falses, finalment es va fer descubrir indirectament i va caure morta en les seves urpes.
La moralitat que hi podem apedre és: Si vols aconseguir alguna cosa, hi necesssites treball i esforç, amb la peresa, no hi aconseguim res.
Després, qui agafa els mèrits dels altres, finalment acabrà revent el seu càstig.






La faula és anònima i es troba a :

http://www.xtec.es/fie/materials_curriculars/word/fitxers/b4p1.doc



Plaermavida

1 comentari:

Plaerdemavida ha dit...

Hola, sóc Paerdemavida i escribia per corretgir els meus errors, m'he menjat una lletra i he posat una demés alhora d'escriure: resultava i pendre.