dijous, 11 d’octubre del 2007

Paisatges del Romanticisme

A finals del segle XVIII- principis del XIX Europa canviava d'època. L'economia creixia juntament amb una classe social cada cop més forta: la burgesia. Hi ha més canvis externs que van influenciar en el període artístic denominat Romanticisme.

Aquest moviment literari caracteritzat per la figura del geni ha deixat una gran herència a Europa. Un dels trets més específics era la identificació de l'escriptor amb el paisatge que contemplava. El paisatge transmetia a la perfecció els sentiments del romàntic; el paisatge es transformava als ulls del poeta. Com que el poeta se sentia lligat, desesperat, melancòlic, els paisatges dels romàntics acabaven sent tenebrosos.

Goethe, l'iniciador del romanticisme literari, ho deixava entreveure molt clar en el seu llibre Les desventures del jover Werther. Goethe va popularitzar un quadre de Gaspar D. Friedrich, Caminant sobre el mar de boira, que podeu contemplar en aquest mateix escrit. L'autor alemany davant d'aquest home i les muntanyes amb boira experimentava fascinació i neguit alhora.