dissabte, 27 d’octubre del 2007

El realisme, grosso modo.



Arthur Kornberg, Premi Nóbel de Fisiologia o Medicina de 1959, juntament amb a Severo Ochoa, mor als 89 anys

27/10/2007 08:06

El doctor Arthur Kornberg, bioquímic estatunidens va rebre el premi Nóbel de Fisiologia o Medicina per el descobriment del ADN, utilitzant una bacteria intestinal, ha mort aviu per una fallença resperitòria en l'hospital de Stanford als 89 anys.

Kornberg, un professor actiu, de bioquímica en la Escola Universitària de Medicina de Stanford, en California, va compartir el premi Nobel amb Severo Ochoa el 1959, a la Universitat de Nova York.

El doctor va lograr obtenir miracles d'una *enzima que la denominà ADN polimerasa, amb la capacitat de crear una nova cadena d'ADN apartir d'una ja existent i empleant *nucleòtids i *trifosfat. Posteriorment demostrà una nova mol·lècula, sintentitzant aquestes condicions i conservant la totalitat de la seva informació genètica.

"El doctor Kornberg fou uns dels científics més distinguits i coneguts notablement en la medicina americana", declarà el doctor Philip Pizzo, *decà de l'escola Universitària de Medicina de Stanford, en un comunicat." Les seves complicades contribucions han continuat virtualment en la vanguàrdia fins el moment de la seva mort", va anyadir.





VOCABULARI

* enzima: en biologia serveix per accelerar els procesos. Són sustàncies de naturalesa proteica (ve de proteina, compostos químics essencials per la vida i es troben en les mol·lècules. Tots els procesos biòlogics necessiten la seva presència i les seves activitats.) que catalitzen (ve de calitzador, sustància que augmenta la velocitat d'una reacció.A aquesta acció s'anomena catàlisis.) reaccions químiques sempre que sigui termodinàmicament (és una arrel de la física que estudia l'energia, la transformació entre les seves diferents manifestacions, com la calor, i la seva capacitat per produir un treball.) possible.

El diagrama de cintes de l' enzima TIM-----------.>








* nucleòtid: és un compost monomèric (és una molècula de petita massa molecular) format per una base nitrogenada,(són compostos orgànics cíclics, que tenen dos o més àtoms de nitrògen.) un sucre de cinc àtoms de carbó (pentosa) (són monosacàrids(glúcids simples) i àcid fosfòric(és un compost químic).

* triosfat: és una molècula que consta d'una purina (adenina) [és una de les cinc bases nitrogenades que formen part dels àcids nucleics), un sucre (ribosa)], i tres grups fosfat.

* decà: Membre més antic d'una comunitat, junta, etc.




ADAPTACIÓ COM A NOVEL·LA


Aquesta novel·la la començaria relatant amb la vida real del doctor Arthur Kornberg. Desde que neix a Nova York el 3 de març de 1918, fins a la seva mort 27 d'octubre del 2007.
Explicaria com aquest home va decidir-se a estudiar medicina fins a arribar el que era actualment, un bioquímic americà que va rebre un premi Nóbel de medicina o Fisiologia.


Durant la seva formació i professió , li ajudà un doctor de gran prestigi, en la seva investigació Severo Ochoa.
En el trancurs de la seva evolució i gràcies a la seva carrera universitària, veuríem les diferents etapes del seu èxit.
Ell treballà en el Servei de Salut Pública dels Estats Units, durant deu anys, després el nombren cap de Microbiologia de la Universitat de Washington i finalment passa a ser cap de Bioquímica en l'Universitat de Stanford, de California.


Com vaig dir abans ,Arthur Kornberg i Severo Ochoa, portaren paral·lelament la investigació, del descobriment del ADN i finalment els dos arriben a ser galardonats amb un premi Nóbel de Medicinao Fisiologia.
Abans, de la seva entrega del premi Arthur, tenia problemes respiratoris, fins que es va presentar un veredicte, és adir una falla respiratòria. Els metges el van diagnosticar massa tard i no van poder fer-hi res. Van fer-li una autòpsia fins que tobaren el seu problema respiratori i el perquè d'això. El bon home morí als 89 anys.




Bibliografia

http://www.msnlive.noticias/
www.wordreference.com/definicion/decano
www.definicion.org/diccionario/85
es.wikipedia.org/wiki/Adenosín_trifosfato



2 comentaris:

Plaerdemavida ha dit...

És per dir que en comptes d'escriure avui, he escrit aviu i m'he deixat l'accent a bactèria.

Bernat Vilaró Sabaté ha dit...

Pots modificar-ho al llapis que et sortirà a baix de tot, que serveix per "editar" o "modificar"!!!!