dimecres, 17 d’octubre del 2007

Breu biografia


Sant Vicenç Ferrer



Sant Vicenç Ferrer va nèixer a València el 1350 i va morir a França el 1419. Els seus pares van ser Guillerm Ferrer i Constança Miquel.

Va realitzar els seus estudis a Barcelona i a Tolouse. Va ser monjo pertanyent a la Ordre dels Dominics.

Com a dominic, va recòrrer mitja Europa predicant la seva moral i la seva visió del cristianisme.

A causa de la seva intel·lectualitat alta que tingué, influí marcadament a la cort del Papa Benet XIII d'Avinyó i en l'elecció de la dinastia castellana dels Trastàmara per regnar a la Corona d'Aragó.


A més de la seva dedicació eclesiàstica, va ser una gran estadista i polític i va combatre en el Ordre de Cisma d'Occident.

En morir a Vannes (França) el 1419, el canonitzà Calixto III .

Popularment són molt coneguts els fets i miracles de Sant Vicenç i actualmente és el patró de la Comunitat Valenciana.


Una de les seves obres és: la "Crònica de Viciana "que ofereix el 1563 una breu síntesis de la vida del sant.


Un dels seus missatges que va dir Sant Vicenç perquè portessin els valencians i que es pot considerar com el seu testament, diu:


"Encara que no visqui en aquest món, jo sempre seré fill de València. Que visquin tranquils, que la meva protecció, no els hi faltará mai. Digueu als meus estimats germans que he mort beneïnt-los i dedicant el meu últim suspir."


Sant Vicenç Ferrer, sempre va publicar en llengua catalana, encara que el públic fóra d'una altra llengua, l'entenia i s'exaltava. Això era interpretat com un miracle del sant.


La llengua emprada als seus sermons s'ha estudiat a nombroses obres de lingüística i es considera una base important per a la llengua moderna, especialment el vocabulari litúrgic i religiós.




Bibliografia

webcatolicodejavier.org/svfinflu.html

es.wikipedia.org/wiki/San_Vicente_Ferrer



*( No he trobat obres seves)