dilluns, 15 d’octubre del 2007

Anselm Turmeda


Anselm Turmeda, va néixer a Ciutat de Mallorca l'any 1355 i va morir a Tunis (Tuníssia) l'any 1423. Va ser un important escriptor mallorquí.
Es va fer frare fransiscà, i desenganyat de la societat occidental i també del cristianisme, va convertir-se a l'Islam, vivint com a musulmà a Tunis (com he dit, on morí), on arribà a tenir un càrrec important dins l'administració tunisenca.

Aquest fet provoca que moltes de les seves obres siguin crítiques de la societat cristiana d'aquella època.

Anselm Turmeda destacà també al ser dels pocs escriptors que exerciren la seva professió en català i en àrab, esdevenint fins i tot un clàssic tant en la seva llengua natal com en l'àrab.

Fins i tot s'ha pogut saber que es coneguè Anselm Turmeda com a Abd-Al·lah at-Tarjuman, أبو محمد عبد الله بن عبد الله الترجمان الميورقي en àrab.


Destaquen, d'entre les seves obres, "Llibre dels bons amonestaments" "La disputa de l'ase", "Cobles de la divisió del Regne de Mallorques" i "L'obsequi de l'home il·lustrat per a atacar els partidaris de la Creu". Al llibre "El present del lletrat contra els seguidors de la Creu cristiana" resumeix la seva pròpia vida.

De "La disputa de l'ase" cal destacar que no se'n conserva cap exemplar en català, ja que l'edició és una traducció del francès. Això és causa de la inquisició de Madrid, l'any 1583, quan aquest llibre fou un dels que es trobaren entre l'índex de llibres prohibits.


Anselm Turmeda és l'autor de la cèlebre frase: "Diners de tort fan veritat e de jutge fan advocat... e fan cantar los capellans e los frares carmelitans".







Tombarà?

2 comentaris:

Adalaisa ha dit...

D'on has tret aquesta foto? Que jo sàpiga a l'Edat Mitjana no hi havia càmeres!

Bernat Vilaró Sabaté ha dit...

La vaig fer jo! Hehehe, ho he trobat per internet,... ja t'ho he comentat pel mail.
Salut!