dissabte, 20 d’octubre del 2007

Henri Beyle conegut com Stendhal


Stendhal, pseudònim de Henri Beyle (Grenoble, 23 de gener de 1783 - París, 23 de març de 1842).


El roig i el negre (títol original Le Rouge et le Noir) - 1830

Julien Sorel és el fill d'un fuster de poble que des de ben petit llegeix i aprèn sobre el món. Així és capaç d'adaptar-se a totes les situacions, fingint ser i pensar el que els altres volen per guanyar-se la seva estimació i poder pujar socialment. Entra al servei d'un capellà i després al seminari, però l'abandona perquè s'adona que l'Església està massa politizada i que no serveix als seus fins. La seva fe, a més a més, és molt tèbia.
Llavors arriba a París com a secretari de la família De Mole, del bàndol conservador. Allà coneix a la noblesa, tan falsa i polititzada com els religiosos i que el menyspreen pel seu origen. S'enamora de Mathilde, la filla de la casa, a qui deixa embarassada. La família accepta tapar l'escàndol amb un matrimoni, però una antiga amant, la senyora Renal, intervé per denunciar Julien, explicant el seu passat arribista i seductor. Julien intenta matar-la i és empresonat.
Mentre està pres, el protagonista reflexiona sobre la seva vida i s'adona que la senyora Renal és el seu autèntic amor i que tots els intents per ascendir a la societat han estat debades. La novel·la acaba amb la mort de Julien guillotinat.


Adaptació cinematogràfica:

- Any: 1998

- Nacionalitat: França, Itàlia i Alemanya

- Director: Jean-Daniel Veghaehge

- Actors: Carole Bouquet, Kim Rossi Stuart, Judith Godrèche, Calude Rich, Bernard Verley, Constanze Engenbrecht, Francesco Acquaroli, Maurice Garrel, Rüdiger Volgler, Claudine Auger, Pierre Vernier, Camille Verhaehge, Arthur Gouye, Patrice Cossonneau, Emmanuel Curti.

- Génere: Aventures

- Música: Philippe Sarde

- Fotografía: Gérard Vigneron


Escena de la pel·lícula: (Youtube) http://www.youtube.com/watch?v=fjElk2AuYoo

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona tarda, estic llegint el llibre El roig i el negre, m'ha servit d'ajuda per fer el treball, la ressenya. Gràcies i salut

Adalaisa ha dit...

Hola Miquel! Ens alegrem d'haver-te ajudat!