diumenge, 17 de febrer del 2008

Les conspiracions de Salvat-Papasseit


Les conspiracions és una obra de Joan Salvat-Papasseit publicada el 1922 per la Llibreria Nacional Catalana. Aquesta obra és un recull de poemes escrits al sanatori de La Fuenfría, plens d'exaltació nostàlgica de Catalunya, i per tant, de molta inspiració nacionalista.

Salvat va enviar des del sanatori cartes tant a Salvador Miquel (a qui Salvat li dedica "Poema sense acabar") com a la seva germana Núria. En una d'elles, els informà que havia escrit uns versos que ha titulat Les conspiracions : "Són versos de guerra contra Castella. Què hi farem; per què em deixen tantes hores aquí, barrina, que barrina... Jo, per no perdre el temps, he conspirat", segons deia el mateix Salvat.

De Les conspiracions cal destacar-ne "Visió del Guadarrama" i "L'epifania a Castella".

"Visió del Guadarrama"
Serra ferrenya i aspra!
D'aquí on jo ara la veig,
sembla un rei castellà
que jagués
amb l'espasa al costat,
sota mantell d'ermini.
Sembla un rei i un gegant,
però jeu.
-Té un abís als seus peus
de terra calcigada.
Castella, el Guadarrama:
posta d'or
però posta segura
d'un vent que haveu sigut!
Dormiu la vostra sort:
deixeu pas
als hispans que ara avancen.
Catalans! tots en peu,
l'Escorial deixem-los
per trofeu:
que ara serem nosaltres
qui plantarà les tendes.
De tant pecar el rei jeu.

D'aquesta "Visió del Guadarrama" en destaco com Salvat diu sense embuts allò que pensa, en una de les seves "conspiracions". En aquest poema, centrat en la Serra del Guadarrama, de la qual se'n pot veure una imatge a la part superior-, es fa una crítica a les males accions del Rei i del Govern de Madrid, fent, a més, una crida als catalans a movilitzar-se. En aquest poema Salvat mostra la seva exaltació nacionalista, interpretant fins i tot el seu desig de deixar de formar part del Regne d'Espanya. Segons el meu punt de vista, Salvat aquí, des d'un punt de vista totalment subjectiu, declara que Espanya es quedi els seus monuments (l'Escorial), mentre que els catalans ja farem el nostre camí. Per separat.
L'Escorial que apareix es refereix a un palau fortificat -ara monestir i museu- que es troba a la Comunitat de Madrid, on hi ha enterrats tots els monarques espanyols des de 1504, a excepció de Felip V i la seva dona.