dijous, 7 de febrer del 2008

Josep Maria Junoy


Josep Maria Junoy i Muns va néixer a Barcelona el 1887 i també hi morí el 1955.


Fou un periodista i dibuixant català que de jove va viure a París i va fer dibuixar acudits de costums, anticlericals i de denúncia social.


Va ser, a més, un dels introductors de la poesia avantguardista a Catalunya i dirigí la revista avantguardista Trossos. Junoy també va col·laborar, entre d'altres, a La Publicitat i a La Veu de Catalunya.
Cap a l'any 1930 Junoy es convertí al catolicisme i es decantà cap al neoclassicisme estètic i cap a l'apologètica en religió. Per aquesta raó va donar suport a Francisco Franco durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Després de la Guerra Junoy va escriure tan sols en castellà.


De la seva obra poètica caldria destacar els poemes següents: Poema a Guynemer (1915) i Poemes i cal·ligrames (1920).

Al Poema a Guynemer apareix un cal·ligrama amb el text "Ciel de France" i "Dins de l'avió mortalment ferit per l'espai hi brunzeix encara el lluent cor del motor més l'ànima del pàlid adolescent heroi vola ja vers les estrelles".

Aquest cal·ligrama fou el primer que es va fer en català, de tema avantguardista, i que està dedicat a un pilot d'aviació francès, Guynemer, mort en combat.

Pel que fa a l'estil en destacaria que els mots "Ciel de France" estan fets amb puntets, que la paraula "Ciel" està orientada cap amunt i "France" cap avall, mentre que "De" està centrada.

La forma d'essa que dibuixa el cal·ligrama suggereix un final tràgic, un camí cap al cel, la mort del pilot. Prova d'això són les paraules del text central "(...) mortalment ferit (...)" i "(...) l'ànima del pàlid adolescent heroi vola ja vers les estrelles (...)", entenent les estrelles com el camí cap al cel. Tot i això la essa, tan estilitzada i harmoniosa, no ens parla de dolor, sinó de transit, de canvi, potser de final tràgic, però feliç: el pilot mor volant.

Es pot relacionar aquest cal·ligrama -de l'any 1915- amb la I Guerra Mundial (1914-1918). En aquest conflicte bèl·lic els avions per primera vegada participaren com a "arma de guerra". Potser Junoy es referix a un aviador, Guynemer, mort en el front francès.

Personalment, trobo que la idea està molt ben trobada i el joc dibuix-text és molt encertat. El missatge, metafòric i tot "(...) hi brunzeix encara el lluent cor del motor (...)", crec que està molt ben triat.

Fonts: http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Maria_Junoy_i_Muns

http://esmeeeu.spaces.live.com/?_c11_BlogPart_BlogPart=blogview&_c=BlogPart&partqs=amonth%3D8%26ayear%3D2007

1 comentari:

Anònim ha dit...

ets l´amo/a, gracies m`ajudat =)